Çarşamba, Ocak 27, 2010

Sonisphere Festival 2010

Sanırım, birkaç yıldır ilk defa heycanlandım bir festival haberini görünce. Metallica konserini bir kenara koyarsak (festival olmaması açısından) Rock Republic'ten bu yana (ha gittim mi, gidemedim) hiç heyecanlanmamışım festival haberlerine bunu anladım. Ama Sonisphere'i öğrendiğimden beri gözüm üstü toz tutmuş simsiyah tişörtlerimde, pantalonlarımda, bilekliklerimde! İçimdeki metalci yeniden uyanıyor ahaali :)

Neyse efendim, bir süredir şu gelecek, yok o gelmeyecek bu gelecek vırt zırt derken festivalin Türkiye ayağının organizasyonunu gerçekleştirecek olan Purple Concerts firmasından beklenen açıklama geldi: BIG FOUR !!! Metal müzikle pek haşır neşir olmayan arkadaşlar belki Big Four metal camiası için ne demektir anlam veremeyebilir o yüzden hemen açıklık getirmek lazım ki: Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax... Metal müzikle uzaktan yakından accık alakadar insanlar için bu 4 kelime sanırım kâfi. Thrash metali, yani metalin babasını yaratan, babaların babaları (yani büyükbaba oluyorlar sanırım bu durumda) ülkemize aynı festival çerçevesinde çıkacaklar. Ha bir de yanlarında Rammstein geliyor ki onlar da üzerine tatlısı oluyorlar. Birkaç senedir Türkiye'de gelişen metal organizasyonları artık tepeye, en tepeye çıkmış olacak sanırım.

Metallica... Megadeth... Slayer... Anthrax... Bu zamana kadar tarihte hiçbir defa bu 4 isim aynı festivalde çalmadı. İlk defa bu yaz bu olay 4 Avrupa ülkesinde gerçekleşecek ve bunlardan biri de biziz! Eeee, hal böyleyken de kendine metalci diyen (ben demiyorum) ya da en azından bir zamanlar metal müzikle içli dışlı olmuş (işte bu benim) herkes elini acımadan cebine atmalı ve neyse parası basıp almalı bileti. Bilet fiyatları henüz açıklanmadı ama kalın olacak gibi duruyor. Tahminimce 200'den aşağı olmaz herhalde. Ama yapacak birşey yok:) İnternette dolaşan kimi söylentilere göre de Heaven & Hell ve Mastadon da gelecekmiş. Fakat yukarıdaki 5'liden sonra üstüne bir de efsanevi H&H görmeyi Türkiye'de kaç bünye kaldırır orasını bilemeyeceğim. Umarım sadece söylentidir (ne dedim?!). Kanımca Çek Cumhuriyeti'nde de Big Four olacağından oradaki kadroya bakıp buradaki kadro hakkında yürütülen tahminlerden dolayı bu söylenti.

Bir festival için en önemli unsurlardan biri de kuşkusuz nerede yapılacağıdır. Bildiğim kadarıyla resmi açıklama gelmedi nerede olacağına dair fakat Slayer kendi sitesinde tur tarihlerini açıklarken TR'deki için İnönü Stadı'nı yazmış. Ben pek ısınamadım, Sonisphere gibi bir festivalden Rock&Coke tarzında fakat tabii ki daha büyükçe, karnaval havasında bir festival beklerdim. Ayrıca Metallica zaten Sami Yeni doldurdu, üstüne Down'dan -muhtemelen- çok daha popüler gruplar eklenecek, İnönü yeterli olacak mı tartışılır. Bir başka açıdan bakarsak, alan küçüldükçe bilet fiyatlarının yükseldiğine şahit olduk geçtiğimiz yıllarda, acaba daha mı büyük bir yerde olsaydı diyerek fazla da memnun değilmişim gibi aptal metalci triplerine girmeden sakince kapıyorum bu konuyu da:) kamplı festival olmaması ise nedense "ohh" dedirtiyor zira içimdeki o lanet ses kesin bana o konaklamalı bileti aldırırdı ve festival süresince pislikten, rahatsızlıktan ve daha bilimum nedenlerden ötürü hayattan soğurdum.

Gruplar hakkındaki kişisel görüşlerime gelince:
Metallica hakkında yorum yapmak istemiyorum. Bok atanlar attıkları bok kadar insan değildir. Bu kadar.
Slayer... Severim. Yıllar önce Rock Republic'e geldiklerinde çok sevinmiştim, hatta gözlerim dolduydu. Şimdi ise porno yıldızlarının filmdeki o profesyonel ve itici (aslında bazen de çekici mi ne:D) tavrında olduğumu farkettim. Yani evet yine heyecanlıyım ama artık metalciliği askıya asıp kenara koyduğum naftalinlerin üzerine sinmesinden midir nedir, Rammstein'a daha çok sevindim mesela:)
Anthrax... Hiç bir zaman çok sevemedim ama her zaman çok saygı duydum. 1-2 şarkısı hariç canlı izlerken eşlik edebileceğim şarkıları yok ne yazık ki. Hep Big Four'un "Four"u olarak kalmışlarsa da heyecan verici.
Megadeth... Çok sever zerre kadar saygı duymam. Şarkılarından en aşağı 15-20 tanesini ezbere bilirim ama o Mustaine'in yaptığı ipnelikler yok mu... Metallica ve Slayer hakkında onca laf söylemese, 2 dakka akıllı uslu olsa taparım bunlara. Son kadrosu nasıl bilmiyorum bunu farkettim şuan ama Rockİstanbul'da sahnesi gayet iyiydi, umarım yine aynı kalitede olur.
Rammstein... Metallica'dan sonra beni en çok heyecanlandıran (Big Four olayını geçersek) grup. Sahne şovlarını gerçekten çok merak ediyorum. Özellikle Pussy klibinden sonra Türkiye'deki hayran kitlesini 2'ye katladıklarını düşünürsek festivale çok insan çekecekleri de kesin:) Umarım youtube'da hayranlıkla izlediğimiz sahne şovlarından birini de burada bizlere yaşatırlar!

Eveeeet, kaçınılmaz sonla karşı karşıyayım ki o da: yazmaktan sıkıldım. "Sert kalın" sevgili insanlar der, lounge müziğimi dinlemeye çekilirim:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder